Bebeğimin tüm gece uyuması için yaptıklarım

By Seda Maç - 12/28/2017



Merhaba
Bu konuda o kadar mail, mesaj,dm aldım ki sayısını hatırlamıyorum. Biraz geç kalsam da söz verdiğim gibi yazıyorum.Çok mutlu oldum açıkçası. Annelerle bilgi paylaşımı yapmayı çok seviyorum ve görüyorum ki yalnız değilim ne güzel :D

ÖNCELİKLE BEN UZMAN DEĞİLİM. Şu metodu uyguladım ,şunu yaptım,kesinlikle şöyle yapın, ya da bunun kesin bir metodu var diyemeyeceğim.Çünkü her bebek farklı.Size ahkam kesmek asla değil niyetim, bunu uzun süreli takipçilerim bilir.Çünkü biliyorsunuz ki bu benim ilk annelik deneyimim. Hele uyku eğitimi uzmanı hiç değilim .

Yapabileceğim , yazabileceğim sadece Asel için ne yaptığım olabilir. Konuyu uzatmadan hemen anlatmaya başlıyorum.

Aselin uykusu 6 aylık  bebek olana kadar rahattı emzirdim , altını değiştirdim uyudu.Sorun yaşamadan çok kalksam da yine de ağlaya ağlaya kalkmadığı ya da uzun süre uyanık kalmayıp hemen daldığı için rahattım.

6 aylık olupda ek gıda ya geçince sık uyanmaya ve neyazıkki memede uyumaya başladı . Haliyle ben de eziyet çekmeye başladım . Dişine ,gazına bağladım. Sabrettim. Yaşını geçene kadar bazı geceler ful uyudu, bazı geceler inanır mısınız? Bence inanırsınız , anne olan anlar :) gecede 8 kere kalktığı oluyordu. Ağlayarak uyanıyordu. Çok üzülüyordum .

 Ağlama ! '' ANNE GEL DE'' diye seslenerek gel deyince yanına gitmeye başladım. Kolayca öğrendi uyanınca ağlamayıp anne diye seslenmeye duymazsam gel demeye başladı en azından artık ağlamıyor, sesleniyordu. Bir aşamacık ilerledim ama yine çoğu gece 8 kez uyanıyordu.Bu süre zarfında emzirmeyi asla kesmedim sabretim. Oturarak uyuduğum bile oldu. Dalınca yerine yatırdım.Uykuya dayanamayıp emzirmeyi kısa kesmeyip o doyana, keyiften ya da dalmak için emiyorsa bıkana kadar emzirmeye devam ettim. 17. ay geldiğimizde artık sütüm iyice azaldı.Mamayı çoğalttık, Gece yatmadan ve öğle uykusundan önceki sütünün miktarını çoğalttık doyduğu için olacak gecede ikiye düştü uyanma sayısı emdi uyudu.. Bu süre içinde ne zaman anne gel dese uçarak gittim odasına ki gel deyince hemen geleceğimi anlasın ,terk edilmiş gibi hissetmediğinden, hemen geleceğimi bildiğinden içi rahat olsun ki uzun uyusun diye.
 Memede uyumaya alışan Asel bu kez biberon emerek uyumaya alıştı.Ama yine de geceden 2 kez uyandı.
 Her gün öğlen 12, en geç 1 de öğle uykusuna yatırıp 2 saat uyuması için uğraştım. Artık otomatik olarak aynı saatte anne ee ee diyor. Uyuyalım mı deyince hıı hı diyor bana problem çıkarmadan uyuyordu şükür. Bir ara onun öğle uykusu sırasında sürekli dışarda olduğumdan bebek arabasına alıştı. Akşam 9 ya da 9.30 da bebek arabasında uyuyor, dalınca beşiğine götürüyordum.Ama gece kalkması kalmadı. Uyansa bile emziğini bulup alıp geri uyudu.Ben kesmedim emzirmeyi kendisi istememeye başladı aç kalıyor diye tırsıp zola emzirdim bazen. Keşke yapmasaymışım belkj daha önce alışırdı belki ama ana yüreği işte.
Daha sonra Sırf alışsın diye kendimi eve kapadım. Önceleri bebek arabasına yatırdım ama arabayı ne salladım ne de ileri geri yaptım. Bir ara kol tutma hastalığı başladı. bebek arabasının yanında durmamı ve kolumu uzatmamı istedi.Başlarda çimdikledi,bazen tüylerimi yoldu ama uyusun diye ses etmedim çünkü acıdan müdahale edince uyandı :D bir süre de  kolumu tutarak uyudu.
Neyse ki çimdiklemeyi bıraktı Bu da bir aşama diye sabrettim sesimi çıkarmadım. Alışkanlıklarını aniden bıraktırmak yerine sabrederek yavaşça değiştirdim. Size de bunu tavsiye ederim. Özellikle asla ağlamasına fırsat vermeden hemen yanında bitmek çok işe yaradı. Şimdi ne zaman çağırsa gideceğimi bildiğinden nasıl olsa ne zaman seslensem geliyor annem uyuyayım bari diye düşünüyor sanırım :D Sonra bebek arabasını unutturmak için iyice uykusu gelsin diye 9 da değil de 10 da yatırdım. İyice uykusunun gelmesini bekleyerek beşiğine götürdüm kolumu uzattım. Dakika tuttum sabrettim dalana kadar bekledim. çünkü sabretmezsem sonsuza kadar beşiğini istemeyebilir diye düşündüm. Başlarda direndi saatlerce kol tuttu. beşikten azıcık ayrılsam çağırdı Ayaklarım koptu, bazen ayakta filan da uyudum resmen :D ama dayandım ve mükafatımı aldım.

Uyumasını ona ceza olarak değil de gereklilik olarak ve zamanı geldiğinde yapılması gereken bir şey olarak yansıtmaya çalıştım.

Şimdi öğle uykusunu saat 12 de arabasındaysa arabada, bebek arabadaysa orda , evdeysek beşiğinde uyuttum.Tek bir yere bağımlı kalmayıp zamana bağımlı kaldı.
 Akşam uykusunu da 9 da maksimum 8 dakikada kolumu bile tutmadan uyuyor. Sabah 8 buçukta kalkıp anne gel diye çağırıyor. Bazen 9 a kadar babasıyla aramda yatıyor sonra birlikte kalkıyoruz.
Ben kalkamassam (üstünü örtmekten :D) Tüm gece uyuduğu ve 8 ya da 8:30 da kalktığı günlerde yanımıza alınca uyumazsa da babası alıyor ben 9 a kadar uyuyorum :DD 9 da beni uyandırıyorlar. Sonra kahvaltı zamanı :))

Şimdi kaç aylık? 18 bitmek üzere 19 .aya giriyoruz.

Buarada kahvaltı zamanı demişken yapacağınız herşeyi yapmadan önce zamanı diye söyleyin ki , mesela oyun hamuru oynamak istediğinizde hamur zamanı, yemek  saatinde mama zamanı, resim yapacaksanız çzizim zamanı gibi (biz kanem zamanı diyoruz Asel kaleme kanem diyor :D)
böylece uyku zamanı dediğinizde sesini çıkarmamaya başlaması kolay olur :)

Biz böyle bir yöntem uyguladık deneyin belki sizin de işinize yarayabilir.
İstisna geceler yok mu* Tabiki var robot değil bu bebek. Hasta olduğunda , kabus gördüğünde vs tabiki uyanıyor.Ama artık %95 tüm gece uyuduğundan  hiç zor gelmiyor.
Hepinize bol uykular...
Sabredin zamanı gelecek.
Ve lütfen Maşallah diyelim :)
,diğer sorduğunuz soruların da cavaplarını sırayla yazmaya çalışacağım.
Hangi kelimeleri söylüyor ve Aktivitelerimiz sırada
İyi geceler

  • Share:

You Might Also Like

0 yorum